I söndags bjöds på soppa efter gudstjänsten. Här kommer recepten på sopporna samt de goda kakorna:

Kryddig linssoppa
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 röd paprika
1 1/2 tsk curry
1 1/2 tsk malen spiskummin
1 tsk basilika
1 lagerblad
1 burk krossade tomater
12 dl vatten
3 buljongtärningar (höns eller grönsak)
2 dl röda linser
salt & peppar
Till servering:
färsk koriander
matyoghurt

Gör så här:
Hacka löken och vitlöken och skär moroten och paprikan i små bitar.
Fräs grönsakerna i olivolja utan att de tar färg. Låt curry och spiskummin fräsa med en liten stund. Tillsätt basilika, lagerblad, tomater och buljong. Koka soppan under lock i ca 15 minuter. Tillsätt linserna och låt soppan koka ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över hacka koriander vi servering och toppa med en klick yoghurt.

Grön ärtsoppa med krämigt ägg och krispiga krutonger
4 portioner
2 tsk rapsolja
1 skalad och hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
600 g frysta gröna ärter
1 1/2 tsk salt
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
1/2 tsk malen svartpeppar
Tillbehör
2 msk smör
2 skivor bröd i 1 cm stora bitar
4 st krämigt kokta ägg
Dekoration
gröna ärter

Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken och vitlöken. Tillsätt ärtor (spar några få ärtor till dekoration), vatten, salt och buljongtärningarna. Låt koka upp och sjud i 3 min. Tillsätt crème fraiche, krydda med salt och svartpeppar. Mixa soppan slät med en stavmixer, rör om och håll varmt.
Tillbehör: Smält smöret i en stekpanna, stek brödbitarna tills de är gyllene krutonger. Servera soppan med kokta ägghalvor och de smörsteka krutongerna.
Dekoration: Dekorera med några ärtor och strö lite svartpeppar på toppen.

Morotssoppa med kokos
4 portioner
2 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
500 g skivade morötter
1 tsk spiskummin
1 - 2 msk riven ingefära
1 krm chiliflakes
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 msk konc grönsaksfond
6 dl vatten
1 msk färskpressad limejuice
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Till servering
1 msk pumpafrön

Gör så här:
Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs lök, vitlök, morötter, spiskummin, ingefära och chiliflakes tills de får lite färg. Häll i nästan all kokosmjölk i grytan ihop med grönsaksfond och vatten. Låt sjuda utan lock cirka 15–20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät och tillsätt limejuice, salt och svartpeppar. Späd ev med vatten.
Till servering: Ringla över resten av kokosmjölken och toppa gärna med pumpafrön vid servering.

Tomatsoppa
4 portioner
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 fänkål
4 msk smör
1 grönsaksbuljongtärning
500 g passerade tomater
7 dl tomatjuice
4 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Till garnering:
riven ost, tomattärningar och färsk timjan

Gör så här:
Skala och finhacka lök, vitlök och fänkål. Smält smöret i en kastrull och fräs grönsakerna utan att de tar färg. Tillsätt buljongtärning, passerade tomater och juice. Låt soppan koka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Hit kan allt förberedas. Hetta upp soppan och rör ned ost och grädde, rör tills osten smälter. Servera i varma koppar eller skålar. Dekorera med riven ost, tärnad färsk tomat och färsk timjan. Avsluta med några varv på svartpepparkvarnen.

Chokladsnittar
ca 40 st
175 g smör
2 1/2 dl socker
1 1/2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°.
Rör matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst. Tillsätt kakaopulver, vetemjöl och bakpulver och arbeta snabbt samman till en deg. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar. Rulla ut till plåtlånga längder. Lägg två längder på varje plåt som klätts med bakpapper. Platta till dem lätt och grädda dem i ca 15 minuter. Skär de nygräddade längderna med en vass kniv i sneda snittar.